Župnija Portorož - Lucija

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Začetna stran Spiritual Duhovna misel
Duhovna misel
E-mail Print PDF

Duhovna misel - 25. okt. 2020


TVOJA BESEDA – LUČ NA MOJI POTI (Ps 119)

30. nedelja med letom

»Učitelj, katera je največja zapoved v postavi?« Mojzesova postava navaja več kot šeststo zapovedi. Kako naj med vsemi temi razberemo največjo zapoved? Jezus ne okleva: »Ljubi Gospoda, svojega Boga z vsem srcem, z vso dušo in z vsem mišljenjem.« In doda: »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.«

Jezus hoče, da bi razumeli, da brez ljubezni do Boga in do bližnjega ni prave zvestobe zavezi z Gospodom. Ti lahko delaš veliko dobrih stvari, izpolniš mnoge zapovedi, mnogo dobrih stvari, toda če nimaš ljubezni, vse to nima pomena.

Kar Jezus predlaga na tej evangeljski strani, je čudovit ideal, ki odgovarja najbolj pristni želji našega srca. Mi smo bili namreč ustvarjeni, da ljubimo in da smo ljubljeni. Bog, ki je Ljubezen, nas je ustvaril, da bi bili deležni njegovega življenja, da bi nas On ljubil in da bi Ga ljubili, in da bi z Njim ljubili vse druge ljudi. To so Božje “sanje” za človeka. In da jih uresničimo, potrebujemo njegovo milost, treba je, da vase sprejmemo zmožnost ljubiti, ki prihaja iz samega Boga. Jezus nam nudi Evharistijo prav za to. V njej prejemamo Jezusa v najvišji meri njegove ljubezni, ko je daroval sam sebe Očetu za naše zveličanje (papež Frančišek, 29. 10. 2017)

Skratka, kjer je Bog, tam mora biti tudi človek. Sveto pismo je nedvoumno: »Če kdo pravi: ‘Ljubim Boga,’ pa sovraži svojega brata, je lažnivec; kdor namreč ne ljubi svojega brata, ki ga je videl, ne more ljubiti Boga, ki ga ni videl« (1 Jn 4,20). Če ti moliš veliko rožnih vencev na dan, zatem pa ogovarjaš druge, govoriš za hrbtom, sovražiš druge, to je čisto umetno, ni resnica, ni veljavno. »In to zapoved imamo od njega, naj tisti, ki ljubi Boga, ljubi tudi svojega brata« (1 Jn 4,21). Sveto pismo daje primer neke osebe, ki, čeprav je iskreno iskala Boga, ji ga nikoli ne uspe srečati; a prav tako pravi: če zanikaš solze ubogih, se ne boš srečal z Bogom. Bog ne prenaša »ateizma« nekoga, ki zanika božjo podobo, ki je odtisnjena v vsako človeško bitje. Tisti ateizem vsakega dne: verujem v Boga, a do drugih imam distanco in si dovolim druge sovražiti. To je praktični ateizem. Ne priznati človeške osebe kot Božje podobe je bogoskrunstvo, je gnus, je najslabša žalitev, ki jo lahko prinesemo v tempelj ali na oltar (21. 10. 2020).

  Tvit papeža Frančiška

Današnji človek pogosto ne ve, kaj nosi v sebi, v globini svoje duše, svojega srca…Dovolite torej Kristusu, naj spregovori človeku. Samo on ima bes

ede življenja, večnega življenja (22. 10. 2020).

Molitev je središče življenja. Če je molitev, tudi brat, sestra postaneta pomembna. Kdor časti Boga, ljubi njegove otroke. Kdor spoštuje Boga, spoštuje človeška bitja (21. 10.).

»Evangelij« reši samega sebe ni evangelij odrešenja. Je najbolj lažen apokrifni evangelija, ki nalaga križe drugim. Pravi evangelij pa sprejema nase križe drugih (20.10).

Še vas vabim, da vzamete v roke rožni venec in dvignete pogled k Božji Materi, znamenju tolažbe in gotovega upanja (19. 10.).

»Dovolj je!« (Lk 22,38), pravi Jezus, ko mu učenci pred trpljenjem pokažejo dva meča. »Dovolj je!« To je nedvoumen odgovor pred vsakim nasiljem. Tisti Jezusov »dovolj je!« gre prek stoletij in močan prihaja vse do nas danes: dovolj je z meči, orožjem, nasiljem, vojno! (19. 10.).Last Updated on Sunday, 25 October 2020 14:27
 
Page 1 of 228