Župnija Portorož - Lucija

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Začetna stran Spiritual Duhovna misel
Duhovna misel
E-mail Print PDF

Duhovna misel - 02. in 09. avg. 2020


TVOJA BESEDA – LUČ NA MOJI POTI (Ps 119,105)

Molitev (3) odpira vrata upanju (glej psalm 8)

Lepota in skrivnost stvarjenja ustvarita v človekovem srcu prvi vzgib, ki zaneti molitev. Tako pravi Psalm 8: »Ko gledam nebo, delo tvojih prstov, luno in zvezde, ki si jih utrdil: Kaj je človek, da se ga spominjaš, sin človekov, da ga obiskuješ?« Molivec motri skrivnost življenja okoli sebe, vidi zvezdnato nebo, ki je nad njim – in ki nam ga astrofizika danes prikazuje v vsej njegovi neizmernosti –, ter se sprašuje, kakšen načrt ljubezni mora biti v tem tako mogočnem delu! In v tej neskončni prostranosti, kaj je človek? 'Skoraj nič' bitje, ki se rodi, bitje, ki umre, zelo krhka stvaritev. Pa vendar, v vsem vesolju je človeško bitje edina stvaritev, ki se zaveda ogromnega izlitja lepote. Mi se zavedamo te lepote.

Po naravi smo skoraj nič, majhni – danes smo, jutri več ne, a po poklicanosti, po klicu smo otroci velikega Kralja! Če življenje z vsemi svojimi bridkostmi včasih grozi, da bo zadušilo v nas dar molitve, je dovolj motriti zvezdnato nebo, sončni zahod, cvetlico ..., da se ponovno prižge iskra zahvale.

Molitev je prva sila upanja. Ti moliš in upanje raste. Molitev odpira vrata upanju. Upanje obstaja, a s svojo molitvijo ji odprem vrata. Kajti ljudje molitve varujejo temeljne resnice; to so tiste, ki jih ponavljajo predvsem sebi in zatem vsem drugim, da je namreč to življenje kljub njegovim naporom in njegovim preizkušnjam, kljub njegovim težkim dnem, polno milosti, ob kateri se lahko čudimo.

Moški in ženske, ki molijo, vedo, da je upanje močnejše od obupanosti. Verjamejo, da je ljubezen silnejša od smrti in da bo nekega dne zagotovo zmagala, četudi v časih in na načine, ki jih ne poznamo. Moški in ženske molitve nosijo na obrazu utrinke luči: ker jih tudi v najtemnejših dneh sonce ne neha osvetljevati. Molitev te razsvetli, razsvetli tvojo dušo, srce in obraz. Tudi v najbolj mračnih časih, tudi v času največje bolečine. (20.5. 2020).

Marijino vnebovzetje

Ko Božja Mati prinaša Jezusa, prinaša tudi nam novo veselje, polno pomena. Prinaša nam novo sposobnost, da gremo z vero skoz najbolj boleče in težke trenutke. Prinaša nam sposobnost usmiljenja, da odpuščamo, se razumemo, podpiramo drug drugega. (papež Frančišek, 15. 8. 2017).Last Updated on Sunday, 02 August 2020 14:18
 
Page 1 of 218